maandag 9 mei 2011

wedstrijdje

Het is alweer een week later. Een grote groep jongens is aan het voetballen op het voetbalveldje naast het schoolplein. Amber is er ook.. Ze wurmt haar voeten in haar versleten sneakers. Aan haar gympen kan ze nog steeds niet erg wennen. Het is best koud, maar toch liggen de meeste jassen langs de zijlijn. De meeste jongens dragen een warme trui of een dik vest. Amber heeft ook een vest in haar tas gepropt. Ze trekt de rits helemaal omhoog. “Hé !” Erwin geeft hij een stoot. “Wel scoren, hè ..”Hij trapt de bal het veld in en rent er achterna. O ja, let maar op ! denkt Amber strijdlustig. “Wij gaan winnen .” Ralph komt naast haar staan. “Reken maar .” knikt Amber. Ze is vastbesloten. “Zolang jij onze doelman maar bent !” “Keeper .” protesteert Ralph, meteen. “Natuurlijk ..” Hij neemt het doel in beslag. “Goed !” roept Wilbert, hun scheidsrechter. “We gaan beginnen ! Groep 7 heeft de bal ..” Iedereen kent zijn positie. Lucas speelt de bal naar Tycho, de keeper van groep 7. Tycho schiet de bal het veld in. De wedstrijd begint. Fanatiek speelt Amber mee. Ralph is ook geconcentreerd. Hij moet er voor zorgen dat groep 7 geen doelpunten scoort ! Groep 7 heeft bal bezit, groep 8.. Amber krijgt een kans. Ze schiet de bal in een mooie boog naar ’t doel.. Ralph kijkt gespannen toe, maar de bal beland in de hand van Tycho en stuitert het grasveld weer in. Jammer ! De bal wordt heen en weer gespeeld tussen de jongens van groep 7, en komt in de richting van ’t doel.. Ralph richt zijn ogen op de bal en zet een paar stappen ’t doel uit. Hij weet de bal te raken en schiet in de richting van Matthijs. Even later trapt Amber met de zijkant van haar schoen de bal in de richting van het doel. Vlak, vlak langs de voet van Tycho schiet de bal het doel in. Gejuich barst los. Ralph springt omhoog en steekt zijn duim in de lucht. “Top !” roept hij enthousiast naar Amber. Amber glimlacht blij, ze zwaait voorzichtig. De wedstrijd gaat verder. Groep 7 probeert bal bezit te krijgen. Oe.. Ralph ziet hoe het misgaat. “Hands !” oordeelt Wilbert, inderdaad. “Vrije trap !” roept de ene. “Strafschop !” schreeuwt de ander. “Penalty voor groep 8 !” Veel jongens kijken naar Amber. “Wil jij ?” ziet Ralph Lucas vragen. Amber knikt. De groep juicht als Amber naar de plek rent, waarvan de penalty genomen wordt. Professioneel strafschopstip genoemd. Tycho concentreert zich. Amber neemt een korte aanloop, en maakt er een snelle trap van. ’n Mooi schot, maar niet raak.. Tycho vangt de bal. Jammer, denkt Ralph teleurgesteld.

Even later gaat het bijna mis.. Op ’t laatste nippertje kan Ralph de 1 – 1 tegenhouden. Hij trapt de bal naar Sven, die ‘m doorspeelt naar voren. De bal gaat van Erwin naar Amber… Balbezit voor groep 7, Matthijs en Jeffrey worstelen om de bal en Matthijs weet de bal van Jeffrey over te nemen. Hij neemt de bal mee naar voren en schiet naar Amber, die de bal wenkt.. Amber ziet geen kans. Het doel wordt goed verdedigd.. ze trapt de bal naar Erwin en Erwin speelt terug naar Sven. Amar, een jongen van Turkse afkomst, raakt de bal.. Ralph duikt naar voren. Hij haalt opgelucht adem als hij de bal in zijn handen krijgt. Ralph speelt de bal naar Amber. Amber trapt de bal door.. en… Vlak langs de voet van Tycho schiet de bal het doel in ! Amber heeft weer gescoord ! Trots steekt Ralph juichend zijn duim in de lucht.

Amber is ook tevreden.. Hoewel, ze merkt dat zich blijvend moeten concentreren. Kijk maar, daar krijgt groep 7 al weer een kans. Gelukkig weet Ralph op een handige manier een doelpunt te voorkomen. Wauw, hij wordt echt steeds beter ! Ralph begint steeds echter, professioneler, te keepen. Ralph is altijd al graag de ‘doelman’ geweest, maar.. ’t heeft lang geduurd voor ‘ ie er handigheid in kreeg. Tja, de aanhouder wind ! En daarom : opletten ! Ze moet er bij blijven.. niet nadenken over Ralph, goed keepen en scoren. Gewoon doen.

Net na een, wat, mislukte trap komt Raphaël ineens om de hoek. “Kansloos !” schreeuwt hij.. Ralph werpt hem een venijnige blik toe. “De enigste die hier kansloos is ..” schreeuwt hij terug. “Ben jij !” Al voor ’t laatste woord is Raphaël weer verdwenen. Ralph schrikt van de bal, die vanuit het niet, ineens, recht op ‘m afkomt. Help ! Hij steekt zijn voet opzei… maar, de bal vliegt het doel in. Ralph knijpt zijn ogen dicht.. Groep 7 juicht ! “2 – 1 ! 2 – 1 !” dreunt het over het grasveld. Amber komt naar hem toe.. “ ’t Geeft niet, joh !” zegt ze.. “Het was gewoon een scherp schot !” “Ja ..” Ralph doet de bal onder zijn arm.. “Van wie kwam ‘ie eigenlijk ?” informeert hij,terwijl hij bedenkt dat het eigenlijk maar goed is dat Raphaël deze blunder niet heeft gezien. Dan had hij ‘m zeker kansloos gevonden.. “Via Jeffrey naar Laurens ..” legt Amber uit.. Ralph knikt langzaam. “Oké ! Jongens .. daar gaan we weer ..” schreeuwt Wilbert van de zijlijn vandaan. “Gaan met de banaan ! Knal met de bal, kom op !” Ralph trapt een prachtige bal het doel uit.

Knallen wordt het inderdaad. Groep 7 zet alles op alles om de gelijkmaker te scoren… Gelukkig geeft Amber er niet om dat ze heen en weer geduwd word, en er aan haar kleren wordt getrokken. De één naar de ander gooit vest, jas of truinaar de zijlijn.

Tycho komt een heel eind het doel uit, om een laag vliegende bal met een kopstoot terug te werken… Een bal die wel zijn hoofd raakt, maar via zijn stekels op het grasveld stuitert. Amber maakt een bocht.. ze raakt de bal. Tycho rent vlak achter haar. Amber weet dat ze een kans heeft. Ze haalt adem en trapt. Zal ‘t ? Struikelend kijkt Amber toe hoe de bal naar het doel rolt. Met een smak valt ze op het gras. Ook Tycho kan zich niet meer staande houden. Zijn arm strekt naar voren. Maar, het is al gebeurd.. Er is weer een doelpunt gescoord ! “Wow, Amber !” Erwin trekt Amber omhoog. “Je bent geniaal ! Jij zou een jongen moeten zijn ! Als de KNVB langs zou komen werd je meteen aangenomen bij Oranje !” Amber schrikt… ze is onder de indruk van het compliment van Erwin. Ze heeft wel haar derde doelpunt gescoord.. En dat is fantastisch ! Maar, speciaal.. dat waren haar treffers toch
niet ?

“Dankje .” zegt ze, waarbij ze glimlacht, tegen Erwin. Amber haalt haar schouders op en bereid zich voor op het laatste gedeelte van de wedstrijd. 3 – 1 ! Wat zal de eind stand worden ?

Bij een vangbal is Ralph de volgende die valt. Balend loopt Amar bij het doel vandaan. Het is nog steeds 3 – 1, en er zijn nog maar een paar speelminuten.

Ralph is wel tevreden. Ze hebben een mooie wedstrijd gehad. Amber kreeg een paar prachtige kansen.. en heeft drie doelpunten gescoord. Nog even volhouden. En dan, zijn zij de winnaars !

Vlak voor het fluitsignaal is weer even spannend. Matthijs probeert te scoren, en Erwin doet een poging. Helaas, zonder resultaat.

De bal gaat naar de jongens van groep 7. Maar, vlak voor ’t doel kan Sven de bal overnemen. “Nog 1 minuut !” roept Wilbert luidkeels. De bal schiet naar voren… Amber neemt een aanloop. Er is nog een kans. Ze moet het nog één keer proberen. Na het weg trappen van de bal sluit Amber haar ogen….

Ralph is de eerste die juicht..! Dolblij springt hij omhoog ! “Fantastisch,
Amber !” schreeuwt hij. Ralph komt het doel uit.. De jongens van groep 8 springen en schreeuwen… Wilbert telt de laatste secondes weg. De bal komt het doel uit, maar ach.. De wedstrijd is afgelopen ! En groep 8 heeft gewonnen.. “Wow ! Ik ben zo
blij ..!” Amber slaat Ralph in haar armen. “Top ! Super goed !” “Wij hebben gewonnen ..” zingt Amber lachend… Giechelend neemt ze plaats tussen de armen van de jongens. “We are the champignons !” De handen slaan de lucht in. “4 – 1, voor groep 8 ! Goed gedaan !” Wilbert komt hen feliciteren. “Vooral, jij, Amber !” “Wij !” Amber slaat haar arm rond Ralph ’s nek. “Groep 7 was ook steengoed ! Ralph heeft fantastisch gekeept !” “Ja ..” knikt Sven, wat aarzelend. “Dat is wel zo !” “Het is toch niet voor niets : wij zijn de kampioen ?”

“Jongens en … Amber !” Ineens komt de meester het grasveld op. “Ik ga het hek sluiten ! Het is 5 uur.. En ?” Informeert hij geïnteresseerd. “Wie heeft er
gewonnen ?” “Wij !” antwoord Ralph vol trost. “4 – 1 !” De meester knikt gewichtig. “Toe maar ! Wie was er zo goed ?” “Amber ..!” antwoord Ralph, waarbij hij zijn armen over elkaar slaat. “En.. Laurens, want… .” hij zucht. “Ik lette even niet op !” “Dat kan toch gebeuren !” reageert de meester nuchter. “Goed hoor,
Amber !” Amber glimlacht. “Danku .” zegt ze kort.

Vesten, truien en jassen worden aangedaan.. De jongens gaan naar huis. Meester Harm sluit het hek…

Geen opmerkingen:

Een reactie posten