maandag 29 augustus 2011

bruggertjes(1)

"Vanmiddag ben ik lekker vroeg uit .." kreunt Johan, terwijl hij zich uittrekt. "Ha .." vader grijnst.. "Ben je 't nu al beu ?" grijnst hij vriendelijk. "O, nee hoor, maar da 's toch lekker ? Enne.. in noodgevallen kan ik de donderdagmiddag mooi gebruiken om na te komen .." "Noodgevallen .." blaast moeder lachend. "Kom nou ! Wacht maar af.. voor je 't weet heb je je eerste uur te pakken !" "Misschien ." grinnikt Johan bescheiden. "Ik ga .." Hij hijst zijn tas op zijn rug. "Ik ga wel meteen naar Sanne. En trouwens.. ik moet ook nog een cadeautje kopen ! Dus, het zal wel drie uur zijn.. eer ik d 'r ben !" Moeder knikt. "Oké, maar eh.. ." moeder draait haar hoofd. "We blijven eten, maar, na 't eten ga je bijtijds naar huis ! Denk d 'r om.. in iedergeval als je huiswerk hebt !" "Hmm .." bromt Johan. "Tot vanmiddag .." hij duwt de deur open en stapt naar buiten. "Tot vanmiddag ! Succes .." "Thanks! Doei ...!" Johan duwt de deur dicht. Meteen loopt hij naar zijn fiets. Gelijk legt hij zijn rugtas op de bagage drager. Vandaag heeft zijn boeken in een minder grote tas gepropt. En, dat is gelukt.. maar.. de tas is loodzwaar en de rits had hij bijna niet dicht gekregen ! Moeder had 'm enigszins voor gek verklaard. "Stel je niet aan .." had ze gezegd. "Die andere tas is best ." en meer van dat soort opmerkingen. Nee, op een dag als gisteren of dinsdags hoefde hij 't helemaal niet te proberen. 8 lesuren.. en voor iedere les tenminste twee boeken. En niet alleen boeken; hij moest ook nog een lunchpakket, drinken en, niet te vergeten, een vol gevulde etui, mee slepen. Inmiddels was zijn etui al iets minder vol. Hij had 'm nog eens kritisch bekeken : een aantal pennen. Een potlood, een gum, markeerstift en, een geodriekhoek, passer en een puntenslijper. De markeerstiften had hij er maar meteen uitgehaald. Trouwens, een etui, was sowieso iets voor meisjes. Een pen in je broekzak; dat was toch veel chiller? Maar ja.. bij wiskunde kom je zonder potlood en gum en geodriehoek en passer en rekenmachine de les niet in. Hoe loste oudere leerlingen dat eigenlijk op ? Lenen van anderen... tja. Johan zucht en trekt zijn snelbinders omhoog. In iedergeval, als hij inderdaad maar 1 pen mee neemt dan krijgt moeder gelijk!
Johan fietst de straat uit. Ja, hij heeft er wel weer zin in,... ! 't Is echt wel wennen, hoor.. maar, de eerste en langste dagen heeft hij inmiddels achter de rug en overleeft! In de klas zijn Jeffrey, Mees en ook Samuël erg aardig. En in de pauze heeft hij 't gewoon druk. D 'r zijn zoveel bekende mensen.. : Bram, Tiemen en Rutger, en verder allerlei familieleden : Johanna, Gert , John , Annegreeth en Anna. Echt, hij heeft 't gewoon druk!
't is ook best leuk om ook in de pauze met Jeffrey en Mees of Samuël op te trekken, maar, dat is nog even moeilijk. Dat voelt vervelend. Tiemen, Rutger en Bram hebben ook nog geen nieuwe vrienden.
Tiemen en Rutger trekken voornamelijk met z 'n tweeën op.. en Bram, ja, die kan 't goed vinden met Anna. Met de jongens heeft hij eigenlijk nog geen vriendschap gesloten.
Eduart, het broertje van Patricia en 1 van de 'leukere' jongens uit 1gT2, is wel een relaxte en chille gozer, maar, gewoon super anders. Dus, voor Bram, nog geen reden om échte vriendschap met 'm te sluiten. Bovendien, dat ging misschien wel nooit gebeuren.
't Is allemaal maar in gewikkeld..
"Hee, Johan , joehoe .." Annegreeth komt er aan fietsen. Johan remt. Annegreeth komt naast hem fietsten. "En, gelukt ?" vraagt ze, met een knikje naar de tas. "Ja, best. Hij zit alleen stampvol !" "Dan ben je zeker niets vergeten ?" Annegreeth glimlacht. "Nou, nee.. ! Alleen een paar pennen .." "Je hebt wel veel boeken en ik snap best dat liever niets vergeet, maar dat doe ik wel.. af en toe, soms per ongeluk, maar ook weleens expres. Zeker met een rep ofzo. En.. ik gebruik ook niet voor ieder vak een apart schrift.Ik had in de eerste ook een mega grote etui, en 't is beter om meerdere pennen mee te nemen.. en je hebt natuurlijk je wiskunde - spullen, maar da 's gewoon kut ." Johan knikt. "Inderdaad... waarom leggen ze niet gewoon passer en geodriehoeken enzo in de lokalen ?" "Ja, da 's veel makkelijker. En vooral rekenmachine 's , want die vergeet echt iedereen.. ." "En Bijbels .." bedenkt Johan. "Die slijten hartstikke.. !" "Ja, inderdaad.. ! Bij Duits zingen we altijd uit de Duitse Bijbels.. die heeft de school ook aangeschaft ! Tenminste.. dat lijkt me wel. Ik denk niet dat van de Lustbroek zelf een stuk of 30 Duitse Bijbels gekocht heeft .. Meer, trouwens, want in alle Duitse - lokalen is d 'r een Bijbelkastje... dus .." "15 Bijbels per lokaal is ook genoeg. De meeste klassen hebben niet eens 30 leerlingen.. ! En.. zo doen ze het op het RCS ook, zei Anne ." "Ja .." Annegreeth knikt. "Da 's waar ! Weet je.. ik ga gewoon eens een e - mail sturen naar de leerlingen raad ! Dan worden bruggers tenminste niet meer uitgelachen om hun grote tassen. Geen Bijbel, geen etui 's en geen rekenmachine, dat scheelt al super veel .." " 't Is alleen duurder ."bedenkt Johan. "Want voor thuis, om je huiswerk te maken, heb je 't ook allemaal nodig ." "Thuis gebruik ik me telefoon, of je zoekt een rekenmachine op op internet .." Annegreeth heeft meteen een oplossing.. "Ja, tuurlijk !

1 opmerking:

  1. Superleuk verhaal, en grappige screenshot: zoek, zoek, waar is Aline??

    BeantwoordenVerwijderen